Composiet Brandblussers

Al jaren lang bestaan er brandblussers en kunststof maar een brandblusser ontwikkeld van kunststof is toch echt nooit vertoond, het is zo nieuw dat je bijna kan spreken van een "wereldprimeur". En u denkt waarschijnlijk: “wat is daar dan weer zo bijzonder aan?”.

Het bijzondere aan deze combinatie is dat het voordelen biedt die een metalen brandblusser u tot nu toe niet kon bieden. Denkt u aan het gewicht van de brandblusser?. Dat klopt op zich, een composiet brandblusser is lichter, maar niet sensationeel veel. Een composiet brandblusser is ongeveer 15% lichter. De vulling verandert namelijk niet, de hanteerbaarheid neemt door de gewichtsbesparing wel toe. Een belangrijk voordeel van de composiet brandblusser is dat de levensduur kosten lager zijn. Dit komt vooral doordat de brandblusser zelf en de inhoud langer meegaat.

Onderhoud composiet brandblussers

Alle soorten brandblussers zijn gevoelig voor temperatuur, weersinvloeden en omstandigheden in de ruimte. Bij brandblussers is het niet zo zeer dat ze alleen slijten door gebruik, maar bijvoorbeeld wel door corrosie (roest) of door vorst. Deze factoren kunnen een grote invloed hebben op het welzijn van uw brandblusser(s). Zowel de omgevingsfactoren als de inhoud van uw brandblussers zijn aan slijtage of veroudering onderhevig. Hierdoor is het mogelijk dat brandblussers niet meer functioneren. Ook composiet brandblussers moeten immers altijd correct functioneren bij een inzet. Daarom is een jaarlijkse periodieke keuring van composiet brandblussers erg belangrijk, en is het verplicht deze ook jaarlijks te laten onderhoud volgens de NEN 2559. RH Brandbeveiliging helpt u hier graag verder mee.

Voordelen composiet brandblussers

De inhoud van de composiet schuim brandblusser gaat 2x zo lang mee (10 jaar i.p.v. 5 jaar) doordat de binnenkant van de composiet brandblusser veel beter bestand is tegen het schuim dan de coating aan de binnenzijde van een metalen brandblusser. Het schuim wordt hierdoor minder aangetast als het in de brandblusser zit.

Staat uw brandblusser in vochtige omstandigheden dan blijkt uit de praktijk dat uw metalen brandblusser vaak al na 3 jaar vervangen moet worden door corrosie (roest) verschijnselen. De composiet brandblusser heeft geen last van roest. Ook is een composiet brandblusser beter bestand tegen fysieke beschadigingen. Waar uw metalen brandblusser gaat deuken veert de composiet brandblusser gewoon weer terug in zijn oorspronkelijke vorm (denk bijvoorbeeld aan een kunststof bumper van een auto), waardoor hij niet hoeft te worden vervangen.

Een vroegtijdige vervanging zorgt niet alleen voor nieuwe aanschafkosten, maar ook voor handelingskosten voor het hele proces eromheen, van offerte tot opdracht, van opdracht tot uitvoering van de vervanging. Hebt u een composiet schuimblusser een keer nodig dan zult u aangenaam verrast worden door de lange spuitduur van 42 seconden, want uiteindelijk is het kunnen blussen van een beginnende brand het meest kostenbesparende.

Nieuwsgierig geworden? Hier kunt u meer informatie vinden over Dräger en RH Brandbeveiliging composiet poeder en schuim brandblussers en de voordelen.