AUTO BRANDBLUSSER

Auto brandblusser verplicht? Wanneer je van plan bent om een auto brandblusser in de auto aan te schaffen is het misschien wel verstandig om de volgende tips even door te lezen. Je wordt in de bouwmarkten overstelpt met goedkope brandblustoestellen. Veelal zijn dit poederblustoestellen. De blusstof poeder geeft bij gebruik grote nevenschade.

Poederblusser: niet doen!

Zoals eerder besproken kleven er nogal wat nadelen aan dit type autoblusser. De poeder vreet namelijk in de lak elektrische, - en motor delen. De gevolgschade van de poeder is dan vaak groter dan de feitelijke brandschade. Het komt regelmatig voor dat er na een aantal maanden vage elektronische problemen ontstaan.

De gevolgschade van een poederblusser wordt niet vergoed door de verzekering. Het is niet eenduidig vast te stellen of de problemen zijn te wijten aan de bluswerkzaamheden. De poeder heeft zich verder ingevreten. Het is bijna onmogelijk al het poeder goed te verwijderen.

Total Loss

Als je een iets oudere auto rijdt, met een lage dagwaarde, bestaat de de kans dat deze total loss wordt verklaard. De gevolgschade van blus schade is dan hoger dan de autowaarde. Het is zuur dat als je een grote(re) brand hebt kunnen voorkomen, maar dan alsnog je auto naar de autosloop kan brengen.

Schuimblusser

Je kunt dan beter een schuimblusser nemen. Deze heeft niet de nadelige gevolgen van een poederblusser. Ook schuimblussers kunnen een (beginnende) autobrand blussen. Het blussen van een ander zijn auto kan ook een hoop ellende besparen. Als je een wilt rijden op het circuit is het misschien wel extra noodzakelijk er eentje in de auto te hebben. Klik hier voor de juiste schuimblusser voor uw auto.

Brandblusser tips

1.Koop een brandblusser met een minimale inhoud van 2 liter. Bij RH Brandbeveiliging kun je voor weinig geld ook een 1 kilo blusser kopen maar besef wel dat deze in ongeveer 6 seconden geheel leeg is. Bij ondeskundig gebruik is de effectiviteit van die ene kilo poeder zeer klein.

2. Let op de goede brandklasse. AB klasse.

3. Koop een druktoestel, deze hebben een indicatie drukmeter ( manometer )

4. Het beste blusmiddel voor in de auto is sproeischuim. Een sproeischuim blustoestel geeft minder nevenschade dan poeder en heeft vaak een langere blusduur. Bovendien is de kans op herontsteking bij schuim minder dan bij poeder.
let op:  Niet alle sproeischuimblussers zijn ongevoelig voor vorst. Op het etiket staan de minimale en maximale gebruik temperatuur.

5. Zorg ervoor dat als je een blustoestel in je auto monteert deze ook bij een aanrijding in zijn beugel vast blijft zitten. Vaak word een toestel in een klembeugel geleverd.

Aanrijding  

Wanneer je deze verkeerd monteert zal de blusser bij een eventuele aanrijding uit de beugel schieten met alle gevolgen van dien. Bij de meeste blustoestellen is daarom een extra spanbandje bijgeleverd.

Prijzen

De prijzen van brandblussers verschillen nogal. Dit kan door verschillen in bluscapaciteit of kwaliteit van de gebruikte materialen per fabrikant, maar ook garantie en service mogelijkheden zijn belangrijk. Ook hierbij geldt de slogan; Goedkoop is vaak duurkoop. Maar beter een poederblusser dan helemaal geen blusser! Klik hier voor de juiste schuimblusser voor uw auto.